Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα αρχαία ελληνικά αγγεία στη NASA

Οι επιστήμονες στην Αμερική μελετούν τα αττικά αγγεία για να κατασκευάσουν καλύτερα διαστημόπλοια

Τα αττικά αγγεία μελετούν οι  επιστήμονες της αεροναυπηγικής για να μπορέσουν να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικά κεραμικά θερμότητας για τα διαστημόπλοια τα οποία βοηθούν στην ελαστικότητα της κατασκευής.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Getty Conservation, του εργαστηρίου Stanford's National Accelerator και του Aerospace Corporation χρησιμοποιούν απορροφητικές ακτίνες Χ, για να δουν σε βάθος τη μοριακή δομή των αγγείων.
Τα πλακίδια των διαστημόπλοιων  πρέπει να αντέχουν θερμοκρασίες από  -120 κελσίου που συναντά στο διάστημα έως 1650 βαθμούς που βρίσκουν όταν ξαναμπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Η τεράστια αυτή διαφορά μπορεί ακόμα και να λιώσει μέταλλο. Προς το παρόν τα κεραμικά δημιουργούνται από πυρίτιο και φτάνουν περί τα 27.000 κομμάτια.
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι μόνο τα κεραμικά της αττικής περιόδου έχουν την ικανότητα όχι μόνο να αντέχουν την εξωπραγματική ζέστη, αλλά και να παραμείνει χημικά σταθερό. Για το λόγο αυτό, προσπαθούν να ανακαλύψουν ακριβώς τη σύστασή τους ώστε να κατασκευάσουν ανάλογα που θα χρησιμοποιηθούν στα διαστημόπλοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου