Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γκράφιτι (2)

Η περίοδος 1971-1979 αναφέρεται ως μια ''πρωτοποριακή εποχή'',κατα την οποία τα γράφιτι υποβλήθηκαν σε ενα κύμα στοις μορφές και τη δημοτικότητα.
Σύντομα μετά από τη μετανάστευση στη Νέα Υόρκη,το Μρονξ [Μανχατταν] παρήγαγε έναν απο τους πρώτους καλλιτέχνες γκράφιτι για να κερδίσει την προσοχή των μέσων στη Νέα Υόρκη.
Ο ΤΑΚΙ 183 ήταν ένας ελληνοαμερικάνος από την Ουάσιγκτον που χρησιμοποίησε ένα μίγμα του ονόματος του dimitris,ΤΑΚΙ, και τον αριθμό της οδού του,183rd ως tag.
Λόγω του παράξενου ονόματος και του αριθμού, οι άνθρωποι άρχισαν να πέρνουν το μήνυμα του,γράφοντας στους τοίχους Mary 122, George21 κτλ. Αυτό καταγράφηκε  σε ένα άρθρο του 1971 στο New York Times με τον τίτλο TAKI 183 και έτσι ΤΑΚΙ 183 έγινε ο πρώτος που αναγνωρίστηκε απο την κοινωνία έξω απο την υποομάδα γκράφιτι.

                     Μερικά από τα είδη γκράφιτι που παρουσιάζονται σήμερα      


·                     Σε εξωτερικούς τοίχους [συνήθως σε τοίχους στους δρόμους]. Όταν γίνονται σε ένα προσωπικό χώρο πού το βλέπουν ελάχιστοι, δεν θεωρείται γκράφιτι.
·                     Συνθήματα
·                     Ζωγραφική [φαινόμενο προερχομένο απο την Αμερική-ΗΠΑ]
·                     Διαμαρτυρία [για παράδειγμα στην Βόρεια Ιρλανδία με τα murals που απαθανατίζουν νεκρούς και θέματα από τις συγκρούσεις με τους Βρετανούς]
·                     Σε εσωτερικούς τοίχους και επιφάνιες [συνήθως μικρού μεγέθους] π.χ τουαλέτες, σκοπιές, θρανία
·                     Αυτοσχέδια ποιήματα           





















Πουρσαϊτίδου Σταυρούλα

1 σχόλιο:

  1. ειναι υπεροχες ολες οι φωτογαφιες.σιγουρα υπαρχουν παρα πολλα ακομα που περιμενουν σε μικρα δρομακια να τα ανακαλυψουμε.η τεχνη του δρομου ειναι φανταστικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή