Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γκράφιτι (1): Το 3D graffiti και οι καλύτεροι graffitist.

Το 3D graffiti, είτε πρόκειται για κιμωλία ή μπογιά, είτε πάνω σε τοίχους είτε στο δρόμο, αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο συνδυασμού της γνώσης που απορρέει από τεχνικές ζωγραφικής της Αναγέννησης μαζί με τις καταπληκτικές μοντέρνες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις μορφές τέχνης πάνω στο δρόμο. Αυτοί οι 3D καλλιτέχνες δίνουν πραγματικά ένα διαφορετικό νόημα στα graffiti, αυτό που αποκλίνει από τις συμβατικές ερμηνείες.

 Καλλιτέχνες σαν τον Kurt Wenner, Eduardo Relero , Tracy Lee Stum, Edgar Muller & Manfred Stader, David Smith, Julian Beever, Eric Grohe και Daim δημιουργούν τέτοιο υπέροχο “street art”, που είναι αδύνατον να περάσεις από εκεί χωρίς να σταματήσεις και να απορροφηθείς στον κόσμο που έχουν δημιουργήσει πάνω στην άσφαλτο ή σε οποιαδήποτε άλλη στερεή επιφάνεια.
Λίγα λόγια: Ο Kurt Wenner, πρώην εικονογράφος της NASA, έχει την ικανότητα να μετατρέπει τον κλασικισμό της Αναγέννησης σε μορφή τέχνης στο δρόμο. Θεωρείται πια, από τους καλύτερους -αν όχι ο καλύτερος- αναμορφικούς καλλιτέχνες στην ζωγραφική των δρόμων. Τα έργα του εμφανίζονται πια σε διαφημίσεις, ταινίες και σε ντοκιμαντέρ.
 
Edgar Muller & Manfred Stader:
Λίγα λόγια: οι Stader και Muller είναι μια γερμανική ομάδα από ζωγράφους των δρόμων. Η περισσότερη από τη δουλειά τους είναι τρισδιάστατο αναμορφικό στυλ αλλά και οι δύο τους συχνά δημιουργούν παραδοσιακές ζωγραφιές με τέτοιο στυλ που μιμούνται τη λεπτομέρεια και το ρεαλισμό από τις περιόδους της Αναγέννησης και Μπαρόκ. Έχουν κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς και παράλληλα διδάσκουν ζωγραφική του δρόμου σε πανεπιστήμια.

Julian Beever:
Λίγα λόγια: master της αναμορφικής τεχνικής, χρησιμοποιεί κιμωλίες και τελειοποιεί την τέχνη του από τα μέσα της δεκαετίας του 90′. Κάθε δημιουργία του Julian παίρνει περίπου μία ολόκληρη μέρα για να ολοκληρωθεί και από την επόμενη εξαφανίζεται, είτε γιατί η βροχή το αφαιρεί σιγά σιγά ή επειδή καταπατείται από τους περαστικούς. Στον Άγγλο καλλιτέχνη έχει δοθεί το ψευδώνυμο “Pavement Picasso” (Πικάσο του Πεζοδρομίου). Ο Julian συνεχίζει να εργάζεται σε όλον τον κόσμο.
Λίγα λόγια: η Tracy Lee Stum θεωρείται ευρέως ως μία από τις καλύτερες και πιο αξιόλογους καλλιτέχνες του δρόμου. Ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και παίρνει μέρος σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς, καθώς κατέχει και το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ζωγραφιά σε δρόμο από ένα άτομο το οποίο ολοκληρώθηκε το 2006. Τα έργα της περιέχουν ποικίλα θέματα από βιβλικά μέχρι εξωτικά.
Daim:
Eduardo Reler
Λίγα λόγια: Ο Eduard Relero εργάζεται κυρίως στην Ισπανία. Όντας φαντασιόπληκτος, τα έργα του από κιμωλία μοιάζουν να ξεπήδησαν από ιστορίες κάποιων βιβλίων και συχνά φαίνεται να έχουν μια ολόκληρη ιστορία πίσω τους.
Eric Grohe:
Λίγα λόγια: ο Eric Grohe ήταν επαγγελματία γραφίστας και εικονογράφος για δεκαετίες πριν τη μύησή του στις ελαιοτοιχογραφίες. Τα έργα του επίσης ξεπηδούν από τις επιφάνειες των τοίχων που ζωγραφίζει και κοσμούν χώρες από την Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ, στην Μαλαισία.  Τα έργα του αντανακλούν την Αμερικάνικη φύση του όπως το αμερικάνικο ποδόσφαιρο έως γραφικές “all-american” πόλεις.
Daim:
Λίγα λόγια: ο Daim είναι ένας Γερμανός καλλιτέχνης γκράφιτι που ξεκίνησε το ψεκασμό το 1989 και δεν έχει σταματήσει από τότε. Έχει γίνει πια ένας από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες στον κόσμο κι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες για το ψεκασμό του μεγαλύτερου γκράφιτι στον κόσμο. Ο μόνος γκράφιτι καλλιτέχνης στη λίστα του άρθρου, ο Daim σχεδιάζει σε τοίχους εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, πάνω σε οχήματα, σε animation ταινίες και σε γλυπτά.
ΠΗΓΕΣ : http://mdniuz.wordpress.com/2009/10/29/top10-3d-street-artists/,  http://weburbanist.com/2007/09/21/3-amazing-3d-street-artists-urban-graffiti-from-around-the-world


Λάζαρος Λαφτσής

Αρχή φόρμας

1 σχόλιο: