Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η μέτρηση του χρόνου (2)

Σε συνέχεια της έρευνάς μας για τα ρολόγια και την μέτρηση του χρόνου, το πανέρι μας γύρισε γεμάτο νέες πληροφορίες...

            Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος αναζητούσε μέσω της παρατήρησης του ουρανού και των πλανητών όπως η γη και η σελήνη να εξηγήσει τα καιρικά φαινόμενα και τις εποχές του χρόνου.

            Με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και των δραστηριοτήτων του άρχισε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη για μέτρηση του χρόνου…μια ανάγκη που μέσα από μία πορεία χιλιάδων ετών μας οδηγεί στα σύγχρονα ρολόγια.

           Για το ποιος υπήρξε ο πρώτος και απόλυτος εφευρέτης του ρολογιού δεν είναι σήμερα πλέον ξεκάθαρο, καθώς το ρολόι πέρασε από αμέτρητες μορφές εξέλιξης που χάνονται στα βάθη των αιώνων.
            Ας δούμε σε μια επιγραμματική χρονολογική αναδρομή στο παρελθόν τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του ρολογιού….

Προϊστορία και Αρχαιότητα

3.761 π. Χ. στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά η μέτρηση του ιουδαϊκού ημερολογίου.
3.000 π. Χ. Οι Σουμέριοι χρησιμοποιούν το χρόνο κύλισης του νερού σαν μέτρησης του χρόνου
2. 679 π. Χ. Στην Κίνα εμφανίζονται τα πρώτα ηλιακά ρολόγια.
Το Ηλιακό Ρολόι δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα δοκάρι στερεωμένο πάνω σε μια επίπεδη διαιρεμένη σε χρονικά διαστήματα επιφάνεια με μετρούσε το χρόνο βάσει της σκιάς που έπεφτε με τη βοήθεια του ήλιου πάνω στην επιφάνεια αυτή.
2.000 π. Χ. Οι Βαβυλώνιοι κάνουν για πρώτη φορά χρήση του εξηνταδικού συστήματος που φυσικά βασίζεται στον αριθμό 60 και αποτελεί τον προπομπό του μεταγενέστερου δωδεκαδικού συστήματος στο οποίο και θα βασιστεί η κατανομή των ωρών. Οι Σουμέριοι χρησιμοποιούν το σεληνιακό ημερολόγιο.
1.530 π. Χ. Κάνουν στην Αίγυπτο πρώτη φορά την εμφάνισή τους εξελιγμένες κλεψύδρες με νερό. Καθότι τα ηλιακά ρολόγια είχαν το μεγάλο μειονέκτημα να εξαρτώνται από την ηλιοφάνεια και η χρήση τους δε μπορούσε να γίνει αφότου ο ήλιος έδυε, κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται οι πρώτες κλεψύδρες, δηλ. ένα κάθετο σύστημα με δύο χώρους που συγκοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω στενού ισθμού. Ο ένας από τους δύο χώρους περιείχε ποσότητα νερού (εδώ μάλλον ανάγεται και η έκφραση «ο χρόνος κυλάει») ή και άμμου, που έπεφτε στο χώρο που βρισκόταν κάτω από τον πρώτο μέσα σε ένα σταθερό χρονικό διάστημα.
Χρήση κλεψύδρων κάνουν πέρα των Αιγυπτίων, οι Βαβυλώνιοι και φυσικά οι Αρχαίοι Έλληνες.
1.400 π. Χ. Επί βασιλείας του Αμενόφη στην Αίγυπτο γίνεται χρήση κλεψύδρας νερού που σήμερα μπορεί να τη θαυμάσει κανείς στο Μουσείο του Καΐρου.
776 π. Χ. Οι Αρχαίοι Έλληνες ξεκινούν την μέτρηση των ημερολογιακών ετών βάσει των ανά τετραετία διεξαγόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
700 π. Χ. Οι Ασσήριοι χρησιμοποιούν το σεληνιακό ημερολόγιο.
585 π. Χ. Ο Θαλής ο Μιλήσιος εικάζεται πως είναι  ο πρώτος που μπορούσε να προβλέψει τις ηλιακές εκλείψεις.
550 π. Χ. Ο μαθητής του Αναξίμανδρος διακρίνεται στην κατασκευή των περίφημων ηλιακών ημερών.

1730  O FRANZ ANTON KETTERER από το Schoenwald (στο Schwarzwald= Μέλανα Δρυμό) κατασκευάζει τον πρώτο Κούκο.
1777 O JEAN MOISE POUZAIT εφευρίσκει το Seconde morte, με το οποίο ο δευτερολεπτοδείκτης «πηδάει» μια θέση ανά δευτερόλεπτο.
1782 O JOHN ARNOLD κατασκευάζει το Chronometer escapement  και  το πατεντάρει
1800 O ABRAHAM LOUIS BREGUET (Παρίσι) χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στριφτά σπιράλς.
1801 O ABRAHAM  LOUIS BREGUET εφευρίσκει τοTourbilion.
1805 Η προστασία του μηχανισμού από χτυπήματα και τραντάγματα γίνεται εφικτή από τον ABRAHAM  LOUIS BREGUET μέσω του “parachute”, όπως ονομάζει την κατασκευή του.
1815 O RAMIS κατασκευάζει το πρώτο ηλεκτροκίνητο ρολόι.

Μοντέρνοι καιροί
1916 Στην Ιρλανδία εφευρίσκεται η καλοκαιρινή ώρα
1921 Χρησιμοποιούνται οι πρώτοι κρύσταλλοι quartz
1948 Οι αμερικανοί φυσικοί WALTER HOUSER BRATTAIN και JHON BARDEEN κατασκευάζουν τρανζίστορες που θα βάλουν τις βάσεις αργότερα για τα ηλεκτρονικά ρολόγια.
1952 Τα πρώτα ηλεκτρονικά ρολόγια εμφανίζονται. 
1969 Μέσω της τεχνικής Low Power τα Quartz ρολόγια χειρός καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και πλέον οι μπαταρίες έχουν διάρκεια ένα χρόνο.




 Τσοχαραρίδου Κορίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου