Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Σοκάρουν τα συστατικά παρασκευής καλλυντικών!

Εκκρίματα σαλιγκαριού, περιττώματα αηδονιού, σπέρμα ταύρου και πλακούντας προβάτου. Σας αηδιάζουν και μόνο στο άκουσμα; Κι, όμως, υπάρχει σημαντική πιθανότητα κάποιο από τα αγαπημένα σας καλλυντικά, που χρησιμοποιείται καθημερινά ή και αρκετές φορές τη μέρα να περιέχουν τα παραπάνω συστατικά.
Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα… περιεχόμενα των καλλυντικών μας θα βρούμε αρκετά στοιχεία τα οποία κυμαίνονται μεταξύ του ανατριχιαστικού και του επικίνδυνου
Συχνά, μάλιστα, δεν αναγράφονται πουθενά στην σύσταση των προϊόντων για τον απλό λόγο ότι δεν αποτελούν «ενεργά συστατικά» κι έτσι καταλήγουμε να μην ξέρουμε τι βάζουμε στο πρόσωπό μας.
Διαβάστε τα παρακάτω στοιχεία για να μπορείτε να προφυλαχτείτε, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.
Μέταλλα
Συχνά, «αμελητέες ποσότητες» τοξικών μετάλλων όπως υδράργυρος, αρσενικό, βηρύλλιο, κάδμιο και μόλυβδος περιέχονται σε καλλυντικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Επειδή θεωρούνται «ακούσιες προσμείξεις», η νομοθεσία επιτρέπει στις εταιρίες να μην τα αναφέρουν στην λίστα των συστατικών. Ωστόσο, αν και περιέχονται στα καλλυντικά σε μικρές ποσότητες, η χρήση τους δρα σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου.
Δυναμίτης
Ο διατομίτης είναι ένα από τα δύο συστατικά για να φτιαχτεί ο δυναμίτης. Αποτελεί όμως και συστατικό στις οδοντόκρεμες, τα αποσμητικά, πούδρες και προϊόντα απολέπισης.
Ζελατίνη
Η ζελατίνη παράγεται από βρασμένο δέρμα και κόκκαλα χοίρων και βοοειδών. Η… συγκεκαλυμμένη ονομασία είναι «υδρολυμένο κολλαγόνο» και περιέχεται συνήθως σε σαμπουάν, των μαλακτικών κρεμών για τα μαλλιά, των κραγιόν και των ξεβαφτικών νυχιών.
Εμετός φάλαινας
Με το πιο… εύηχο όνομα «άμβρα», περιέχεται σε δεκάδες προϊόντα της κοσμετολογίας.
Λίπος φώκιας
Χρησιμοποιείται κυρίως σε μάσκες ομορφιάς.
Περιττώματα αηδονιού
Περιέχονται σαν συστατικό αντιγήρανσης καθώς φέρουν το αμινοξύ «γουανίνη».
Σπέρμα ταύρου
Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο σπέρμα του ταύρου ενδείκνυται για την θεραπεία των θαμπών και άτονων μαλλιών. Και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.
Πλακούντας
Το έμβρυο περνά τα πρώτα στάδια της ζωής του μέσα στον πλακούντα της μητέρας του (και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά για όλα τα θηλαστικά) και χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό κυτταρικής ανανέωσης.
ΠΗΓΗ: 24h.gr                                                              ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΒΑΝΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου