Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τα ντέρμπι του πλανήτη

Το «αιώνιο» ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης, με αφορμή λοιπόν την «μάχη» στο «Καραϊσκάκη», σας παρουσιάζουμε τα μεγαλύτερα ντέρμπι σε όλο τον κόσμο.

Κύπρος:Η Λευκωσία έχει αρκετά ντέρμπι, με μεγαλύτερο αυτό της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ, καθώς τις δυο ομάδες χωρίζουν πολιτικές πεποιθήσεις, ενώ στην Λεμεσό ξεχωρίσει η αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον Απόλλωνα και στην Αμμόχωστο αυτό της Ανόρθωσης με την Νέα Σαλαμίνα. Τέλος στην Λάρνακα, η ΑΕΚ με την Αλκή, χωρίζουν την πόλη… στα δυο

Γαλλία:Το ντέρμπι του Ροδανού ανάμεσα στην Λιόν και την Σεντ Ετιέν θεωρείται το μεγαλύτερο στην Γαλλία και ένα από τα πιο «καυτά» της Ευρώπης. Τις δυο ομάδες χωρίζει κάτι παραπάνω από αντιπαλότητα, ενώ η Σεντ Ετιέν έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα στην χώρα (10) με την Λιόν να έχει ως στόχο να ξεπεράσει την αντίπαλο της (7)

Γερμανία: Το μεγάλο ντέρμπι της χώρας και το πιο «καυτό» είναι αυτό ανάμεσα στο Αμβούργο και στην Σανκτ Πάουλι, καθώς οι οπαδοί και των δυο ομάδων θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς των γερμανικών γηπέδων.Το έτερο μεγάλο ντέρμπι, είναι αυτό της Ρηνανίας, ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Σάλκε, το οποίο έχει το προσωνύμιο του "απαγορευμένου".

Ιταλία:Φυσικά αρχή γίνεται από το ντέρμπι της Ρώμης, ανάμεσα στην Λάτσιο και την Ρόμα, με την πόλη να ζει και να αναπνέει κυριολεκτικά για αυτό το παιχνίδι, αφού και το… μίσος που χωρίζει τις δυο ομάδες είναι τεράστιο!Σειρά παίρνει το Ίντερ-Μίλαν, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο, όπου ισχύει ό,τι και στο ντέρμπι της «αιώνιας πόλης», ενώ από τα πιο «σκληρά» θεωρείται αυτό ανάμεσα στην Τζένοα και την Σαμπντόρια, με την πόλη της Γένοβας να θυμίζει πεδίο μάχης πριν και μετά την αναμέτρηση.Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ιταλίας, ωστόσο, δεν είναι τοπικό. Είναι αυτό της Ίντερ με την Γιουβέντους με τις δυο ομάδες να συνδέονται με τεράστιο… μίσος.

Ισπανία:Τι μπορεί να πει κανείς για το τεράστιο «El Clasico», παρά το γεγονός πως δεν είναι τοπικό ντέρμπι; Την Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα χωρίζουν αρκετά πράγματα και τις ενώνουν… ελάχιστα!Τοπικό ντέρμπι είναι αυτό της Μαδρίτης, ανάμεσα στην Ρεάλ και την Ατλέτικο, γνωστό ως «El Derbi madrileno».Πολύ μεγάλο ντέρμπι είναι και αυτό της χώρας των Βάσκων, ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Ρεάλ Σοσιεδάδ, καθώς οι δυο ομάδες έχουν κόντρα για το ποια είναι το αφεντικό της περιοχής.

Αγγλία:Γεμάτη ντέρμπι είναι η Αγγλία…Φυσικά ξεχωρίζει αυτό του Μάντσεστερ, το οποίο εδώ και 80 χρόνια χωρίζει την πόλη στα δυο όταν αγωνίζεται η Γιουνάιτεντ με την Σίτι, ενώ για το Λονδίνο, μόνο ότι υπάρχουν ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Τότεναμ και η Τσέλσι, κάνει την κάθε αναμέτρηση ξεχωριστή.Τεράστιο παιχνίδι, είναι αυτό ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Έβερτον στο «Μέρσεϊσαϊντ», αλλά και στο Σέφιλντ, ανάμεσα στην Γουέντσντεϊ και την Γιουνάιτεντ.Τέλος, το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Αγγλία, το οποίο δεν είναι τοπικού χαρακτήρα, είναι αυτό ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τις δυο ιστορικότερες και μεγαλύτερες ομάδες του Νησιού.
Τέλος στην Αργεντινή, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο, αυτό του Μπουένος Άιρες, ανάμεσα στην Μπόκα Τζούνιορς και την Ρίβερ Πλέιτ, προσελκύει την προσοχή όλης της χώρας, καθώς τις δυο ομάδες χωρίζουν και κοινωνικά αίτια.

Στη Βραζιλία, το μεγαλύτερο ντέρμπι θεωρείται αυτό του Σάο Πάουλο, ανάμεσα σε Κορίνθιανς και Παλμέιρας, αλλά και αυτό με την Σάο Πάουλο, ενώ και το ντέρμπι της Φλαμένγκο με την Φλουμινένσε χωρίζει την πόλη του Ρίο στα… δύο.

Μπόνιας Τάσος

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλές δημοσιεύσεις....ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά που ασχολήθηκαν...Δημοσιευστε και το euro2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή