Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Πέθανε ο θρύλος της πυγμαχίας Τζο Φρέιζιερ


Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της παγκόσμιας πυγμαχίας έχασε σήμερα τα ξημερώματα την τελευταία μάχη της ζωής του, αυτή με τον καρκίνο, σε ηλικία 67 ετών. Ο «Σμόκιν»Τζο Φρέιζερ είναι ο πρώτος που κατάφερε να νικήσει (στα σημεία) τον Μοχάμεντ Άλι, στο θρυλικό αγώνα της 8ης Μαρτίου 1971 στο "Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, μπροστά σε 90.000 κόσμο.

Το 1964, ως ερασιτέχνης, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, ενώ αργότερα κράτησε τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη από το 1970 ως το 1973, όταν παρέδωσε τον τίτλο στον Φόρμαν. Έπαιξε δύο φορές ακόμα με τον Άλι και γνώρισε ισάριθμες ήττες.
Τελείωσε την καριέρα του με 32 νίκες, οι 27 με νοκ άουτ, τέσσερις ήττες, δύο από τον Άλι, δύο από τον Φόρμαν και μία ισοπαλία. Από το 1990 είναι μέλος του Hall of Fame της πυγμαχίας.

Το 1976 βγήκε στις αίθουσες η ταινία "Ρόκι" του Τζον Άβιλντσεν με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, η οποία κέρδισε το Όσκαρ της καλύτερης τανίας της χρονιάς. Η σκηνή με τις υψωμένες γροθιές στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φιλαδέλφειας είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες στην ιστορία του κινηματογράφου και είναι εμπνευσμένη από τον Φρέιζιερ, καθώς αυτό ήταν το τελετουργικό του πριν από κάθε αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Φρέιζιερ ζούσε φτωχός και σχεδόν ξεχασμένος στη Φιλαδέλφεια, καθώς είχε δωρίσει τη μισή του περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και με τα υπόλοιπα άνοιξε μία εταιρεία που χρεοκόπησε μέσα σε τρεις μήνες.
Ο Φρέιζερ έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο στο συκώτι σε προχωρημένο στάδιο πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες και όλο αυτό το διάστημα «πάλευε» για τη ζωή του στο νοσοκομείο. «Ο Τζο ήταν ένας πραγματικός πρωταθλητής. Ήταν ένας θαυμάσιος μονομάχος, ένας εκπληκτικός πυγμάχος. Όταν ο «Σμόκιν Τζο» ανέβαινε στο ρινγκ ήξερες τι θα ακολουθήσει. Ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο πρωταθλητή και άνθρωπο», δήλωσε για Φρέιζιερ ο μεγάλος του αντίπαλος, Μοχάμεντ Άλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου