Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


Είδα έναν κόσμο, τον κόσμο του 3D
Ετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα και φορέστε τα κατάλληλα γυαλιά γιατί η τηλεόραση το 2010 θα γίνει 3D. Στην IFA09 είχα την ευκαιρία να δω και να δοκιμάσω διάφορα μοντέλα από Sony, Samsung, LG και μια ακόμα εταιρεία που δεν θυμάμαι το όνομα της. Καλύτερες οι Sony και οι LG με την Samsung να ακολουθεί μια ανάσα πίσω. Τί είδα όμως;
Είδα τον Bono των U2 να βγαίνει από την σκηνή και να προχωράει προς το μέρος μου. Σε κάποια φάση έσκυψα λίγο γιατί μια σφαίρα από ένα κινούμενο σχέδιο έφυγε με φόρα προς το μέρος μου. Κατάλαβα ότι όλα αυτά δεν είναι αληθινά όταν η μπάλα από το γήπεδο δεν με χτύπησε στο πρόσωπο. Αυτή είναι η 3D τηλεόραση που οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το 2010.
Τα μοντέλα είναι ήδη έτοιμα και οι γνωστοί ύποπτοι Ασιάτες κατασκευαστές περιμένουν στην γωνία αν και έχουν ήδη ξεκινήσει με δειλά promo. Η αγορά τρισδιάστατης τηλεόρασης αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Είναι τόσο εντυπωσιακή η εμπειρία που το wow effect παραμένει για πολλές μέρες. Το θέμα είναι το κόστος, τα γυαλιά και το 3D περιεχόμενο προς κατανάλωση εδώ και τώρα.
Με την πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε μια 3D TV οποιασδήποτε μάρκας. Αφήστε στην άκρη το μπλα – μπλα του πωλητή και απολαύστε το θέαμα, κατά προτίμηση σε ώρα μη αιχμής ώστε ο ήχος να είναι καλός. Μετά κάνετε οικονομία και αποφασίζετε μεταξύ Sony και LG γιατί προς το παρόν η Samsung βρίσκεται ελάχιστα πίσω. Προφανώς και η Philips αλλά και άλλες εταιρείες έχουν τρισδιάστατες τηλεοράσεις, απλά δεν τις έχω δει από κοντά. Το 2010 θα είναι συναρπαστικά 3D στο σαλόνι, και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ιστορία
Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, η βρετανική ταινία πρωτοπόρος William Friese-Γκριν κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα 3-D ταινία διαδικασία. Όταν δει stereoscopically, έδειξε ότι οι δύο εικόνες συνδυάζονται από τον εγκέφαλο να παράγει 3-Δ αντίληψη του βάθους. Στις 10 Ιουνίου 1915, Edwin S. Porter και William E. Waddell παρουσιάζονται δοκιμές σε ένα ακροατήριο στο Astor Theater της Νέας Υόρκης. Στο κόκκινο-πράσινο ανάγλυφο, το κοινό παρουσιάστηκε τρεις τροχούς των δοκιμών, η οποία περιελάμβανε αγροτικές σκηνές, πλάνα δοκιμή της Μαρίας Ντόρο, ένα τμήμα του John Mason παίζοντας μια σειρά από αποσπάσματα από το Jim Penman (μια ταινία που απελευθερώνεται από Famous Players-Lasky ότι . χρόνια, αλλά όχι σε 3-D), Oriental χορευτές, και ένα ρολό της πλάνα του Νιαγάρα [19] Ωστόσο, σύμφωνα με Άντολφ Ζούκορ το 1953 αυτοβιογραφία του Το κοινό είναι ποτέ λάθος: 50 χρόνια μου στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τίποτα δεν έχει παραχθεί σε αυτή τη διαδικασία μετά από αυτές τις δοκιμές.
Η στερεοσκόπιο βελτιώθηκε από τον Louis Jules Duboscq, και μια διάσημη εικόνα της βασίλισσας Βικτωρίας παρουσιάστηκε σε Η Μεγάλη Έκθεση το 1851. Το 1855 η Kinematoscope εφευρέθηκε, δηλαδή, το στερεοφωνικό κάμερα κινουμένων σχεδίων. Η πρώτη ανάγλυφο (χρήση του κόκκινου και μπλε γυαλιά, που εφευρέθηκε από LD DuHauron) ταινία παρήχθη το 1915 και το 1922 η πρώτη δημόσια 3D ταινία εμφανίζεται. Στερεοσκοπικό 3D τηλεόραση αποδείχθηκε για πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου 1928, από τον John Logie Baird στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του στα 133 Λονγκ Ακρ, στο Λονδίνο. [1] Baird προπορευθεί σε ποικίλες μορφές 3D συστημάτων τηλεόρασης η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρομηχανικά και καθοδικός σωλήνας τεχνικές. Το 1935 η πρώτη 3D ταινία παρήχθη χρώμα. Με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , στερεοσκοπική 3D ακόμα κάμερες για προσωπική χρήση, ήταν ήδη αρκετά κοινές.
Στη δεκαετία του 1950, όταν η τηλεόραση έγινε δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές 3D ταινίες παρήχθησαν. Η πρώτη ταινία ήταν Bwana Devil από την United Artists που θα μπορούσε να δει σε όλη την ΗΠΑ το 1952. Ένα χρόνο αργότερα, το 1953, ήρθε η 3D ταινία σπίτι του κεριού το οποίο χαρακτήρισε επίσης στερεοφωνικό ήχο. Άλφρεντ Χίτσκοκ παρήγαγε την ταινία του Dial M για τη δολοφονία σε 3D, αλλά και για το σκοπό της μεγιστοποίησης των κερδών η ταινία κυκλοφόρησε σε 2D, επειδή δεν ήταν όλοι οι κινηματογράφοι σε θέση να εμφανίζει 3D ταινίες. Η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε επίσης 3D ταινίες, με Robinzon Kruzo όντας η πρώτη μεγάλου μήκους 3D ταινία της, το 1946.

Παγκόσμια ρεκόρ

Το 2011 UEFA Champions League Final αγώνα μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Βαρκελώνης είχε μεταδοθεί ζωντανά σε 3D μορφή και σε ουκρανικές παραγωγής EKTA οθόνη στο Γκέτεμποργκ , Σουηδία . Η οθόνη έκανε με το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness ως η μεγαλύτερη οθόνη στον κόσμο.  Η ζωντανή μετάδοση 3D δόθηκαν από την εταιρεία Viasat . 

Επιπτώσεις στην υγεία

Μερικοί θεατές παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους και προβλήματα όρασης μετά την παρακολούθηση 3D τηλεόραση και ταινίες. Υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις, ιδίως για τους ηλικιωμένους. 
Πιστεύεται ότι περίπου το 12% των ανθρώπων είναι σε θέση να δείτε σωστά τις εικόνες 3D, λόγω της ποικιλίας των ιατρικών όρων.  Σύμφωνα με ένα άλλο πείραμα μέχρι 30% των ανθρώπων που έχουν πολύ αδύναμη στερεοσκοπική όραση τους εμποδίζουν από το βάθος αντίληψη που βασίζεται στην ανισότητα στερεοφωνικό. Αυτό ακυρώνει ή μειώνει σε μεγάλο βαθμό effects βύθιση της ψηφιακής στερεοφωνικό τους. 


Λάζαρος Λαφτσής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου